DPM-Training

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Woensdagochtend lopen we om zeven uur met tassen en dozen naar de auto. Een pakezel zou niet overbodig zijn. De DPM-training start vandaag weer. Vier plastic dozen, een ikeatas met 17 trainingsmappen, twee rugzakken, een blauwe handtas en een plastic tas gevuld met planten en bloemen sjouwen we naar de tweede verdieping. De mensen van de receptie en beveiliging kijken ons met een verbaasde blik na.

Binnen een half uur hebben we de klinische vergaderruimte veranderd in een sfeervol trainingslokaal. Klimop, afrikaantjes, edelstenen en een fleurige sjaal liggen op tafel ter decoratie. Bakjes met snoepgoed en kannen met koffie en thee staan klaar. De mappen liggen op tafel. Nog een laatste keer nemen we het programma door. Om 09:25 lopen we naar beneden en daar zitten acht vrouwen in een kringetje op ons te wachten. In het begin zijn ze wat huiverig en afwachtend, maar gaandeweg ontstaat er steeds meer vertrouwen en verbinding. Tegen het einde van de ochtend zijn de eerste belangrijke stappen gezet en persoonlijke overwinningen bereikt. Acht moedige vrouwen.

Terwijl Danielle de laatste dingen doorneemt met een achtergebleven deelnemer. Begin ik op en neer te lopen op al het trainingsmateriaal van naar een nieuw lokaal te verhuizen. Helaas betreft dit een zeer grote zaal, waardoor er eerst een nieuwe tafelschikking moet worden gemaakt om niet te ‘verdwalen’ in de ruimte. Om 12:45 staat alles weer klaar voor de middaggroep. Net op tijd om nog even te kunnen lunchen en af te schakelen van de ochtendgroep. Om 13:30 staan er zes jongeren klaar, eentje ontbreekt helaas. In het begin is er veel weerstand voelbaar ‘ik ga dat echt niet doen’, ‘dit is stom’, echter na de kennismakingsoefening begint de sfeer om te slaan. Ook hier ontstaat vertrouwen en durven ze langzaam steeds meer te vertellen en openheid te geven over hun leven. Zes stoere jongeren met stiekem een klein hart. Om 16:45 stappen we moe, voldaan en dankbaar terug de auto in, de file tegemoet.
Wat hebben wij een prachtig vak en wat is het ontwikkelen van deze interventie, de DPM-training, toch een fijn onderdeel van het onderzoek. Op naar de volgende zeven trainingsdagen.

Geschreven door:

Janske van Eersel