De kritische blik van wetenschap

Gemiddelde leestijd: 1 minuut

In deze tijd wordt het belang het delen preprints van publicaties zeer duidelijk. Ellebogenwerk en angst dat anderen met de eer gaan strijken is naar de achtergrond verdwenen.

Samenwerkingen op internationaal vlak als vanzelfsprekendheid. Maar ook het algehele belang van wetenschap wordt zichtbaar: kennis delen, vervolgonderzoek, toetsen, verfijnen in een doorlopende cirkel. Waarbij steeds kritisch en met een nieuwsgierig blik wordt gekeken naar de resultaten.

Dat is waardoor inzichten blijven verschuiven. En we nu anders over bepaalde zaken denken dan 20 jaar geleden, zeker in een relatief jong onderzoeksveld zoals rouw. En dat is precies waarom de mainstream media wetenschappers vaak lastig vindt, want ze zijn zo genuanceerd en doen minder snel stellige uitspraken.

Klopt, want we weten dingen ook niet zeker. Je weet alleen dat het nu zo lijkt, maar met nieuwe onderzoeksresultaten kan het ineens in een ander licht komen te staan. Dat is juist wat wetenschap fascinerend maakt en waarom er steeds weer vervolg onderzoek nodig is. Interessant artikel.

Mooie en hoopvolle ontwikkelingen. https://lnkd.in/eAHY2VZ

Geschreven door:

Janske van Eersel