Onderzoek naar rouw bij baanverlies

Wat?

Je baan kwijt. Met lege handen staan. Boosheid. Verdriet. Teleurstelling. Wat nu?

De impact van baanverlies wordt vaak nog onderschat. Dit kan leiden tot klachten die aanhouden, lang nadat je ontslagen bent. Sterker nog ze kunnen toenemen met de tijd. Met name boosheid, schuld en schaamte zijn hardnekkige emoties, die niet zomaar verdwijnen.

De afgelopen tien jaar heb ik honderden mensen begeleid die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik zag bij velen symptomen die sterk lijken op rouw, alleen die niet als zodanig erkend en dus niet behandeld worden. Hierdoor lopen er veel mensen onnodig vast. En is het vele malen lastiger om met vertrouwen naar de toekomst te kijken, om te geloven dat het vinden van een nieuwe baan mogelijk is.

Toen ik ontslagen werd voelde ik me boos en machteloos. Alles had ik gegeven, en dan dit.
De vraag die bleef rondspoken was ‘als ik nu …… had ik dit dan kunnen voorkomen?!’

Waarom?

Dit was voor mij de aanleiding om in het voorjaar van 2015 een onderzoek te starten naar de impact van baanverlies in samenwerking met prof. dr. Paul Boelen en prof. dr. Toon Taris van de Universiteit Utrecht. Op 21 juni 2022 heb ik mijn promotieonderzoek afgerond. Momenteel heb ik, in samenwerking met ZinZiz, Fith en de Universiteit Utrecht, een onderzoek opgezet rondom rouwreacties bij dreigend baan- en gezondheidsverlies binnen de context van ‘Spoor 2’, oftewel langdurig ziekte medewerkers die buiten de eigen organisatie naar ander werk moeten zoeken.

Verdediging van proefschrift – 21 juni 2022

Kijk hier de verdediging van mijn proefschrift ‘Working through job loss: Characteristics and consequences of complicated grief following job loss’ terug.

Hiermee verdiende ik officieel mijn titel!

Onderzoek bij dreigend baanverlies en gezondheidsverlies (Spoor 2)

Doel van het onderzoek
Met deze studie wordt onderzocht welke rol rouwreacties spelen binnen een Spoor 2 traject. Oftewel mensen die doorgaans een jaar na hun ziekmelding, ook moeten gaan kijken naar de mogelijkheden van passend werk buiten de eigen organisatie. We willen graag weten of de rouwreacties veranderen met het verloop van de tijd en welke factoren hierin helpend of juist belemmerend werken. 

Wie kan er mee doen?
Om mee te werken aan dit onderzoek moet je op dit moment een Spoor 2 traject doorlopen. Daarbij kan het zijn dat je net bent gestart met Spoor 2 of al een tijdje bezig bent. Het maakt het niet uit of jij op dit moment veel, weinig of gemiddeld last hebt van rouwreacties.   

375 mensen doen al mee, wat bijzonder is voor zo’n specifieke doelgroep. 
Voor het eerste deel van deze studie hebben we minimaal 400 mensen nodig. 

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het betreft een vragenlijst studie met meerdere metingen, die je tijdens en na afloop van jouw spoor 2 traject invult. Er wordt dan iedere drie maanden contact met je opgenomen. Meer informatie kun je lezen in deze informatiebrief

Online of telefonisch
Je kunt de vragenlijsten online invullen, maar als via de telefoon prettiger is voor jou, kan dat ook. Als je kiest voor telefonisch, neemt iemand uit onderzoeksteam contact met je op om een afspraak te maken. 

Cadeautje
Als dank voor je hulp ontvang je twee maanden toegang tot een online ‘zelfcompassie’ training. Hierin staan uiteenlopende oefeningen, die jou kunnen ondersteunen om milder met jezelf om te gaan tijdens deze pittige periode. 

Tip: Zet info@hallo1.nl in je contactenlijst, zodat de mails van het onderzoek niet in je ongewenste mail folder blijven steken.

Doorloop jij op dit moment een Spoor 2 traject en wil je helpen?
Vul hier onder het formulier doen om je aan te melden. Afhankelijk van jouw keuze, ontvang je daarna binnen twee werkdagen een mail met de link naar de vragenlijsten of om een afspraak te maken.

CHECK JE SPAM FOLDER , SOMS BLIJFT DE MAIL DAAR STEKEN. 

    Begeleid jij als professional mensen die een spoor 2 traject doorlopen en wil je hen attenderen op dit onderzoek?

    Schrijf je hieronder in en ik stuur je alle benodigde informatie. En als dank voor je hulp kun je straks als eerste gebruik gaan maken van deze nieuwe vragenlijsten in jouw trajecten.

    Of neem contact op met mij, zodat we samen kunnen afstemmen wat de beste aanpak is om voor jouw organisatie.